Rölliä etsimässä

Lapsena olin täysin vakuuttunut siitä että isäni eli salaista kaksoiselämää Röllinä. Eskari-ikäinen salapoliisiminäni oli huomannut epäilyttävää yhteneväisyyttä molempien suorittamassa hyppelehtivässä tanssiliikkeessä. Pitkän vakuuttelun jälkeen suostuin vihdoin uskomaan että ehkä se isä ei ollutkaan Rölli. Maininnat näyttelijä Allu Tuppuraisesta eivät menneet minulle läpi, vaan sitkeästi jatkoin etsintää. Esimerkiksi ruokakaupasta, jossa äitini riemuksi kysyin tuntemattomalta herrashenkilöltä että sattuisiko hän olemaan tämä etsitty hilpeä takkutukka.  

Vuosia myöhemmin löysin itseni helsinkiläisen tanssisalin ulkopuolelta. Olin menossa tribal fusion –vatsatanssin työpajaan Tribal Summer Camp -tapahtumaan (2013), jonka järjestäjänä toimi tanssija Laura Luna. Mieleeni on jäänyt elävästi ensimmäiset ajatukseni kun avasin tanssisalin oven: “Täälläkö ne kaikki röllit ovat olleet." Tähän väliin on pakko mainita että minusta sanat rölli, synkiö, menninkäinen tai mörkö eivät ole ollenkaan negatiivisia ilmaisuja ja eivät ole tarkoitettu loukkauksiksi. Minulle kyseiset sanat kuvaavat mieltymystä tietynlaiseen tummanpuhuvaan visuaalisuuteen ja mielenlaatuun. Työpajan opettajana oli virolainen tanssija Yahna ja tunti oli vauhdikas ja haastava, mutta siinä oli sitä jotain. Tanssilaji kolahti ja jäi jäädäkseen.

Levitessään maailmalla 2000-luvun ensikymmennellä tribal fusionia pidettiin askeleena vatsatanssin synkälle puolelle. Tribal fusion erosi iloluontoisesta ja säkenöivästä perinteisestä vatsatanssista totisilla ilmeillään ja tummilla asuillaan. Nykyään tribal fusion kattaa alleen useita eri alatyylisuuntia ja esitysten teema voi vaihdella iloisesta synkeämpään. Kaikille esityksille yhteistä on tribal fusion –vatsatanssin perustekniikan käyttäminen tanssissa. Laji on vaikea määritellä lyhyesti, sillä sen käsite on todella laaja. Asiaa hankaloittaa myös lajin piirissä meneillään oleva nimen muutos, sillä tribal –sanaa ei koeta enää hyväksi käyttää.  

"Kautta likaisten varpaitteni!"

Hieman myöhemmin minua alkoi kiinnostaa mennä syvemmälle Röllimetsän siimekseen. Tein ensimmäisen soolotanssini (2015) post-metal yhtyeen Solstafirin kappaleeseen pakanatyylisellä asustuksella höystettynä. Olin kuitenkin lukioikäisestä asti haaveillut metallimusiikkiin tanssimisesta, olihan tyylisuunta sydäntäni lähellä. Aiemmin osaamiseni ei ollut vain kohdannut haaveitani. Synkistä teemoista ja metallimusiikista inspiroitunutta vatsatanssia kutsutaan kattotermillä dark fusion. Nimi ei edusta yksittäistä tanssilajia, vaan kattaa alleen perinteisen vatsatanssin (itämainen tanssi), tribal fusionin ja muun fuusiovatsatanssin tekniikat. Tyylisuunta alkoi nousta 90-luvulla Amerikassa ja Englannissa gothic bellydance -tanssijoiden parissa. Dark fusion on tribal fusioniin verrattuna selkeästi synkempi suuntaus, joka inspiroituu pääasiassa gootti- ja metallimusiikista ja niiden visuaalisista teemoista. Dark fusion lähti Suomessa nousuun volyymilla 2020-luvun taitteessa, kun Suomeen ilmaantui neljä tyylin opettajaa: Noora Koo, Satu Eterna, Maria Morte ja minä. Dark fusion piirteitä on kuitenkin Suomessa esiintynyt jo aiemmin yksittäisissä esityksissä ja sooloartistien käyttämänä terminä.   

Ulospäin rölli saattaa vaikuttaa synkeähkön omituiselta, jopa pelottavalta. Joskus tätä mielikuvaa myös ruokitaan röllien toimesta, mutta oikeasti suurin osa on hyväsydämisiä, rauhaarakastavia ja kilttejä. Sama pätee myös tanssiyhteisössä ja osa esityksistä saattaa olla ihmisotuksille kauhistus. Optimistina omissa koreografioissani on usein hyvää tarkoittava ja toiveikas sanoma, vaikka se ei välttämättä heti synkän verhon takaa välity. Toivon että voin kuitenkin omalla toiminnallani tuoda iloa samanhenkisten synkiöiden sydämiin ja luoda hyvähenkistä tanssiyhteisöä. Ilokseni voin myös mainita että olemme yhdessä Maria Morten ja Satu Eternan kanssa lähteneet luomaan somealustaa Dark Fusion Finland, jossa tanssahtelevat röllit voivat kohdata.  

Kyllä se Rölli löytyi sittenkin.  

Rölleilyä ja liikunnaniloa: https://www.youtube.com/watch?v=nPNw-OnzeE0 

Dark Fusion Finland: https://www.facebook.com/darkfusionfinland

Blogin kansikuvassa Allu Tuppurainen Rölli-hahmossa.

Anni Dohlen Art © 2017 – 2024 | Y-2824406-6