Tietoa tanssilajista

Dark fusion on fuusiovatsatanssia, joka ammentaa raskaista sävelistä ja synkistä tarinoista. Dark fusion on usein raskaan musiikin ja sen kuvaston käyttämistä tanssissa, mutta se voi olla myös pakana- tai goottihenkistä. Voit lukea dark fusioniin liittyvän blogitekstini täältä.

Fuusiovatsatanssi on yleiskäsite vatsatanssitekniikan yhdistämisestä muihin tanssilajeihin, kuten nykytanssiin. Fuusiovatsatanssi ei itsessään edusta tiettyä kansantanssia tai tyyliä, vaan se miltä tanssi näyttää, on paljon tanssijasta ja hänen taustastaan riippuvainen.
Fuusiovatsatanssijan tekniikka voi pohjautua eri vatsatanssityyleihin. Nykyään fuusiovatsatanssiksi kutsutaan myös aiemmin tribal fusion -nimellä kulkenutta vatsatanssin muotoa. Nykyään tribal fusion kulkee fuusiovatsatanssi-nimen lisäksi mm. transcultural fusion -termin alla. Tribal -sanan käyttöä on suositeltu lopetettavaksi sen kulttuurillisen ongelmaisuuden vuoksi.
Tribal fusionilla on oma perustekniikkansa, joka eroaa hieman muusta vatsatanssista.

Fuusiovatsatanssille (Tribal fusion) on tyypillistä tarkan keskivartalohallinnan käyttäminen, käärmemäinen sulavuus ja terävät iskut. Näitä elementtejä yhdistellään myös toisiinsa, jolloin saadaan aikaan liikekerrostuksia, esimerkiksi terävät iskut lantiossa ja pehmeät liikkeet käsissä. Fokuksessa on liikkeiden tarkka erittely, isolaatiot, joilla tanssista saa teknisesti tarkkaa ja lumoavaa. Fuusiolajina tyyli elää ja hengittää, ja täten muokkautuu jatkuvasti.
Kuvat: Samael Creative. Hallanmaa esiintymässä Pimento showssa.

Historiasta

Tribal fusionin juuret ovat Salimpour-formaatissa ja FatChanceBellyDance -tyylissä, jotka kehitettiin Amerikan länsirannikolla perinteisemmän vatsatanssin pohjalta. Pelkistettynä tribal fusion kehittyi opettajalta oppilaalle, jokaisen oppilaan lisätessään omia mausteitaan edellisen tyyliin ja oppeihin:

Jamila Salimpour alkoi formatoida vatsatanssin liikekieltä (Salimpour-formaatti) 1960-luvun kieppeillä kabaree-vatsatanssijoiden esitysten pohjalta. Hän opetti Masha Archeria, jonka ylväs pukeutumis- ja tanssityyli tekivät vaikutuksen hänen oppilaaseensa Carolena Neroccioon. Carolena puolestaan loi improvisaatioformaatin FatChanceBellyDance:n (FCBD), jossa ominaista on tanssijoiden ylväs asento ja ajatus kuulumisesta samaan heimoon, toimiminen yhtenä ryhmänä. FCBD-tanssiliikkeet ovat inspiroituneet Lähi-Idän, Pohjois-Afrikan, Intian ja Espanjan kansantanssien pohjalta. Jill Parker kävi Carolenan tunneilla ja myöhemmin hän kehitti tribal fusionin, joka levisi maailmalla yleiseen tietouteen YouTuben ansiosta 2000-luvun alussa. Tribal fusionia pidettiin erityisesti sen leviämisen alkuaikoina vatsatanssin pimeänä puolena tummine asuineen ja totisine tanssijoineen. Nykyään tribal fusionilla on havaittavissa useita alatyylisuuntia.
Fuusiovatsatanssia ei olisi olemassa ilman vatsatanssin alkuperämaita, joissa laji kehittyi tuhansia vuosia sitten (tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä). Alkuperäiseen vatsatanssin muotoon viitataan nykyään monesti MENAHT-termillä, joka kertoo lajin olevan kotoisin Lähi-Idästä, Pohjois-Afrikasta, Hellenistisestä ja Turkkilaisesta kulttuurista ja pitää sisällään monia eri tansseja. Fuusiovatsatanssi pohjautuu näihin vanhoihin kansantansseihin, vaikka ei edusta tanssien autenttista muotoa.
Tusutu tämän hetken avoimiin kursseihin:
Kurssit
Anni Dohlen Art © 2017 – 2024 | Y-2824406-6